Mozi

A filmajánlatok a  webadmintól  (folyamatos) feltöltés alatt.
A képek, linkeken szereplő videók nem mindenhol jelennek meg, illetve szerzői jogok miatt eltávolították!


Az utolsó párbaj (The Last Duel)


Brit-amerikai történelmi filmdráma Eric Jager azonos című könyve alapján. Rendezője és producere Ridley Scott. Forgatókönyv Nicole Holofcener, Ben Affleck és Matt Damon írta.
A főszerepben Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver és Jodie Comer.


Ásatás (The DIG)

(Fotó Netflix)

A 2. világháború elején egy brit özvegy felbérel egy autodidakta régészt, hogy rejtélyes képződményeket tárjon fel a földjén, de az ásatás döbbenetes felfedezéshez vezet.
A film John Preston azonos című regénye alapján készült, az angliai Sutton Hoo 1939-es feltárásának eseményeiről.
Szereplők:Carey Mulligan,Ralph Fiennes,Lily James

 

8 Minutes
In the light of impending cosmic catastrophe, an old father finds an inspiration and tries to surprise his beloved son for the last time.


Út a vadonba (Into the Wild)
1990 nyarán Chris McCandless dicsérettel diplomázott az Emory Egyetemen, majd eltűnt szem elől. Bankbetétjét jótékony célra adományozta, nevet változtatott, és legtöbb személyes tárgyát hátrahagyva új életet kezdett. Stoppal bejárta Észak-Amerikát, embert próbáló, kivételes élményeket keresett. Majd kedvenc könyveivel, egy puskával és egy zsák rizzsel fölszerelkezve elindult északra, az alaszkai vadonba, hogy megkíséreljen csak magára támaszkodva élni. Néhány hónap múlva jávorszarvasvadászok bukkantak rá a tetemére. Mi vezérelte ezt a fiút? Romlatlan idealizmus, csillapíthatatlan kalandvágy vagy önpusztító szándék? Felelőtlen volt vagy előre nem látott körülményeknek esett áldozatul? Jhon Krakauer az oknyomozó riporter alaposságával vázolja fel a tragikus végkimenetelig vezető utat, miközben személyes tapasztalatait is a történetbe szőve megpróbálja megérteni és megértetni az olvasóval hőse gondolatvilágát, tettének mozgatórugóit. A könyvből készült a film.

A film szinkronnal megnézhető a Videa oldalán.


Hasta La Vista

Három flamand jóbarát, akik a többi fiatalhoz hasonlóan - többek között - egy dolgot nagyon szeretnének.
Csakhogy testi fogyatékaik korlátozzák őket.
  Itt megnézhető

-------------------------------------------------------------------------------------------

Temple Grandin

Dr. Temple Grandin professzor az állattartást segítő eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét. Kevesen tudják, hogy Grandin az autizmus egyik formájában, Asperger-szindrómában szenved. Hároméves volt, amikor az autizmust diagnosztizálták nála.

-------------------------------------------------------------------------------------------

A sziget (Ostrov)
"Pavel Lungin többszörösen díjnyertes keresztény, orosz művészfilmje olyan elgondolkoztató spirituális élmény, mely rendkívüli, különleges világba viszi a nézőt."


Nem csak sportolóknak!  Gondolatok (nem csak) a futásról.

Kósa Ferenc portréfilmje Balczó Andrásról.
A teljes filmet érdemes megnézni,  (1-10 rész).
1.  2.  3.  4.  5.  6.  7.  8.  9.  10.  rész

Emlékezés Balczó András 72-es müncheni olimpiai győzelmére: video 8 perc 17-től


Christopher McDougall, előadása a TED-en 32 nyelven  - akár magyar nyelvű - képaláírással! 
Video 10 perc 37-től ..."Kell egy falka ami összetart. Szükséged van azokra a 64, 65 éves öregekre"...

32 nyelven  -magyar nyelvű - képaláírással!


 

Gyerekkori filmélmény.

 

Derszu Uzala (Dersu Uzala)
színes, magyarul beszélő, szovjet-japán filmdráma, 136 perc
1975 rendező: Akira Kurosawa

Érdemes elolvasni
Szenti Tibor, Holler László Két világ között
c. művét, benne Derszu Uzala

A film orosz nyelven, angol felirattal: 1. rész   2. rész   3. rész


Berlin felett az ég

...egy szép napon az egyik angyal szerelmes lesz. Találkozik egy trapézművésznővel, aki cirkuszban lép fel, angyalszárnyacskákkal a ruháján. Ezt nagyon mulatságosnak találja, és nagyon tetszik neki ez a lány. De ahhoz, hogy beleszerethessen, halandóvá kell válnia, mint minden földi lénynek. Nehéz elhatározás előtt áll..." (Wim Wenders)


Dallas Buyers Club  A film magyar címe: Mielőtt meghaltam.

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) villanyszerelőként tengeti hétköznapjait, de igazán a rodeók vakmerő világában érzi otthon magát. Egy öntörvényű, vérbeli texasi cowboy, aki nem tulajdonít különösebb jelentőséget a holnapoknak. Ebből az életigenlő mámorból egy sokkoló hír józanítja ki: HIV vírussal diagnosztizálják, az orvosok szerint már csak 30 napja van hátra.
Tovább olvasható és a szereposztás a Port.hu oldalán!
 

Angol nyelvű előzetes (trailer)


 

The Finishers

 


Pascal Mercier könyvből készült film 2013. október 24-től a mozikban!

 


Delivery
is a 9-minute animated shortfilm written, directed and produced by Till Nowak in 2005 as his graduation work at the University of Applied Sciences in Mainz, Germany.


 

Dziga Vertov „Ember a felvevőgéppel"
(Chelovek s kino-apparatom)
című filmjét a néma korszak egyik leginnovatívabb és legbefolyásosabb alkotásának tartják. Részlet
Zene: Cinematicorchestra


The SHIFT  (A VÁLTÁS)
Az ambíciótól az értelemig. Részlet a filmből itt.

A film angol nyelven, magyar felirattal Youtubon.


Soundtrack  Zene: Christopher Ferreira

127 Hours (127 óra)

Idézet Aron Ralston, A kanyon fogságában c. könyvéből.

..."Megbékéltem mindazzal, ami történt. Lehetőségeim határtalanok."... "Sokat tanultam, nem bánom azt, ami történt. Megerősített abbéli hitemben, hogy mint lelki lények, örömünket és szenvedélyünket kell követnünk, és egymást megihletve kell élnünk. Minden más ebből következik. Amikor ihletet találunk, cselekednünk kell magunkért és másokért. Még akkor is, ha nehéz a döntés, "...

127 óra Aron Ralston (a filmben James Franco alakítja) hegymászó igaz története, aki balesetet szenved egy kanyonban. 5 napot tölt ott, közben saját életén elmélkedik és várja a nem remélhető megmentőit, végül...
Rendező, forgatókönyv író: Danny Boyle

Zene: A.R. Rahman

Soundtracks, benne Dido

 

The Night Bus - Autobus-e Shab (2007)  Link:  Port.hu  Youtube-on eredeti, farsi nyelven.
Az iráni hadsereg fiatal katonája, Eesa, egy kiöregedett buszsofőr, valamint a tapasztalt, a háború miatt európai tanulmányait félbehagyó Emad azt a feladatot kapja, hogy 38 hadifoglyot szállítson el a frontvonalból a hadsereg vezérkarához. Őrzők és foglyok mind a háború áldozatai, mindenkit várnak otthon, hogy épségben hazatérjen. Eesa családját kiirtották, így szinte gyerekként vált katonává, míg Emadot fiatal, Franciaországból hozott felesége várja egy örömhírrel. A busz útja a fronton és elaknásított területen keresztül vezet és a hazatérésre egyre kevesebb a remény...

 

Sose halunk meg
A történet a ’90-es évek Magyarországán kezdődik. A színész Tordai Imre, munkája végeztével, szokása szerint rohan az ügetőre, hogy kedvenc időtöltésének hódoljon. Szokása szerint ugyanúgy veszít, mint az már megszokott, de ez esetben hirtelen felidéződik benne a kamaszkora, a rég elmúlt hatvanas évek, amikor Gyuszi bácsival egyszer rengeteg pénzt nyertek a fogadáson.

A Mester és Margarita Мастер и Маргарита
Mihail Bulgakov (18911940) orosz író regénye,
amelyet élete fő művének tartott.  

 A Youtubon a teljes film, részletekben itt megnézhető.

 

Egy kis nevetés, Besenyő Pista bácsi http://youtu.be/SFGDzHAeTrE
 

 

Komolyság.
Te erős leszel a végén?
http://youtu.be/Q4f_UNMNONA
 

Film                                          AJÁNLAT

K-PAX A belső bolygó

Prot: I wanna tell you something Mark, something you do not yet know, that we K-PAXians have been around long enough to have discovered. The universe will expand, then it will collapse back on itself, then will expand again. It will repeat this process forever. What you don't you know is that when the universe expands again, everything will be as it is now. Whatever mistakes you make this time around, you will live through on your next pass. Every mistake you make, you will live through again, & again, forever. So my advice to you is to get it right this time around. Because this time is all you have.

 

1 perc 38 mp. Prot: "Szeretnék valamit mondani Mark, valamit, amit talán még nem tud,"...

"Az Univerzum tágul, aztán visszazuhan önmagába, aztán megint tágulni kezd, és ez a folyamat örökké tart. Amit nem tud, hogy amikor ismét tágulni kezd, minden olyan lesz, mint most. Bármilyen hibát követ el a jelenben, soha nem szabadulhat meg tőle. Minden egyes tévedését újra meg újra át fogja élni, örökké. Szóval azt tanácsolnám, hogy próbálja meg most jól csinálni, mert nem lesz több alkalma."

http://indavideo.hu/video/K-PAX_a_befejezo_jelenet

A teljes film itt: 

 

 

 The English Patient  (Az angol beteg)

 Zene; Gabriel Yared

 

The Bridges of Madison County (A szív hídjai)

Photographer Robert Kincaid Clint Eastwood, wanders into the life of housewife Francesca Johnson,Meryl Streep for four days in the 1960s.

 Zene: Lennie Niehaus

 

 CRASH  (Ütközések)
"Azt hiszed tudod ki vagy? Fogalmad sincs!"
  
"Ez a provokatív, realista, szívet szorongató dráma sokszor feszegeti a rasszizmus kérdését. A multi-kulturális karakterek választása nem véletlen.  Bemutatja milyen sokfajták, különbözőek az emberek, és mennyire nem tolerálja egyik a másikat, ami sok esetben elkeseredettséghez, dühhöz, és magányhoz vezet. (pl. Sandra B. karaktere).  Nem is próbál a film válaszokat, megoldásokat adni, csak kérdéseket indukál.

" Trailer (filmelőzetes)

 

 

21 grams (21 gramm)
 
"Azt mondják, a halála pillanatában az ember 21 grammot veszít a testsúlyából. Néhány pénzérme, egy darabka csokoládé, egy kolibri súlya. Vajon a lélek teszi ki ezt a 21 grammot? Vajon ezt a 21 grammnyi terhet azok viselik aztán, akik túlélnek minket? A film három emberről szól, akiknek érzelmi és fizikai értelemben egyaránt magasfeszültséggel telített sorsát egy baleset váratlanul egymásba fonja. Közös történetük a szerelem csúcsaira, a bosszú mélységeibe és jóvátétel ígéretéig ragadja őket."

 

 

Das Leben der Anderen
(A mások élete)

 Kelet-Berlin, 1983 hat évvel a berlini fal leomlása előtt. Az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.

 Zene; Gabriel Yared   

 

 Est - Ouest (Kelet-Nyugat)

 Megnézem az előzetest. Klikk ide!

 

 

 Closer (Közelebb)


 A napjaink Londonjában játszódó film egy őszinte, drámai és ironikus történet a szerelmi kapcsolatokról. A Closer négy, egymást korábban nem ismerő emberről szól - találkozásaikról, szerelmükről, megcsalásaikról és megcsalatkozásaikról.
Megnézem az előzetest. Klikk ide!

 

 A Csalóka napfény után,

egy másik Nyikita Mihalkov film. Szibirszkij csirjulnyik
The Barber of Siberia  (A szibériai borbély)
 1905 - Egy asszony levelet ír a fiának, végre rászánja magát, hogy megossza vele születésének féltve őrzött titkát.
Megnézem az előzetest. Klikk ide!

 

 

Last Samurai (Az utolsó szamuráj)

 

Simon Graham: [narrating] They say Japan was made by a sword. They say the old gods dipped a coral blade into the ocean, and when they pulled it out four perfect drops fell back into the sea, and those drops became the islands of Japan. I say, Japan was made by a handful of brave men. Warriors, willing to give their lives for what seems to have become a forgotten word: honor.

 

 Dead Poet's Society (Holt költők társasága)

 “O Captain my Captain”

 

Terms of Endearment (Becéző szavak)

 

Frances

 Előzetes

 

Very Long Engagement (Hosszú jegyesség)

Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

 

 Forrest Gump
Megnézem az előzetest . Klikk ide!

Forrest Gump: My momma always said, "Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

Chariots of Fire (Tűzszekerek)
Tisztelet az atlétáknak.

Egy film sportról, kitartásról, hitről, barátságról. Mindez az 1924-es párizsi olimpia idején. 

A teljes film megnézhető itt.
Zene : Vangelis
Részlet a filmből. Klikk ide!

 

 

 Casablanca

Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

Edmond Rostand
Cyrano de Bergerac
Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

 

 Annie Hall
Woody Allen 
Megnézem az előzetest . Klikk ide!

A teljes film magyarul itt.

 

 

 Empire of the Sun (A nap birodalma)
S. Spielberg filmje
J. G. Ballard önéletrajzi regényének adaptációja.

Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

 Monty Python And The Holy Grail (Gyalog galopp)

Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

 

Sliding doors ( A nő kétszer)

Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

 Short Cuts (Rövidre vágva)

Előzeteshez klikk ide!

 

 

Fratello sole, sorella luna
(Napfivér, Holdnővér)

Franco Zeffirelli filmje Assisi Szent Ferencről

Zene: Donovan, Riz Ortolani
Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

 

 Der Untergang (A bukás)

Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

Out of Africa (Távol Afrikától)
Karen ('Isak') Dinesen Blixen regényéből

Filmzene: John Barry 
Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

  

 Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (Amelie csodálatos élete) Filmzene: Yann Tiersen

Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

 

The Piano (Zongoralecke) Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

John Galsworthy  The Apple Tree novellájából készült mozi
Summer Story (Nyári történet)

A film így kezdődik.
A film vége.
Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

 

Le grand bleu (A nagy kékség)

  Megnézem az előzetest . Klikk ide!
Zene: Eric Serra

 

Rekonstrukció 
Kritika a filmről itt , magyar nyelven.

 

Nagy utazás
Filmzene: Dés/Presser

Megnézem az előzetest . Klikk ide!

 

 

Nyikita Mihalkov  Csalóka napfény

 
Részlet a filmből. Klikk ide!

 

 American Beauty  

 "Today is the first day of the rest of your life"?
Well, that's true of every day but one - the day you die.

Lester Burnham: [narrating] I had always heard your entire life flashes in front of your eyes the second before you die. First of all, that one second isn't a second at all, it stretches on forever, like an ocean of time... For me, it was lying on my back at Boy Scout camp, watching falling stars... And yellow leaves, from the maple trees, that lined my street... Or my grandmother's hands, and the way her skin seemed like paper... And the first time I saw my cousin Tony's brand new Firebird... And Janie... And Janie... And... Carolyn. I guess I could be pretty pissed off about what happened to me... but it's hard to stay mad, when there's so much beauty in the world. Sometimes I feel like I'm seeing it all at once, and it's too much, my heart fills up like a balloon that's about to burst... And then I remember to relax, and stop trying to hold on to it, and then it flows through me like rain and I can't feel anything but gratitude for every single moment of my stupid little life... You have no idea what I'm talking about, I'm sure. But don't worry... you will someday.

 

 

 The outsiders Megnézem az előzetest . Klikk ide!

Nothing Gold Can Stay

Nature's first green is gold,
Her hardest hue to hold.
Her early leaf's a flower;
But only so an hour.
Then leaf subsides to leaf.
So Eden sank to grief,
So dawn goes down to day.
Nothing gold can stay.

Robert Frost

 

 

Awakenings (Ébredések)Megnézem az előzetest . Klikk ide!

Based on a true story as related by neurologist Oliver Sacks, Awakenings stars Robin Williams as the Sacks counterpart, here named Dr. Malcolm Sayer. Something of a klutz and naif, Dr. Sayer takes a job at a Bronx psychiatric hospital in 1969. Here he's put in charge of several seemingly catatonic patients who, under Sayer's painstaking guidance, begin responding to certain stimulati. Apprised of the efficacy of a new drug called L-DOPA in treating degenerative-disease victims, Sayer is given permission to test the drug on one of his patients: Leonard Lowe (Robert De Niro), who has not communicated with anyone since lapsing into catatonia as a child. Gradually, Lowe comes out of his shell, encouraging Sayers to administer L-DOPA to the other patients under his care. Julie Kavner and John Heard also star. ~ Hal Erickson, All Movie Guide

 

Peter Levin Shaffer (born May 15, 1926, London, Eng.) British playwright. His Equus (1973, Tony Award; film, 1977) was a hit in London and New York City. He was also acclaimed for Amadeus (1979), which treated Antonio Salieri's one-sided rivalry with Wolfgang Amadeus Mozart; Shaffer adapted the play for film (1984, Academy Award).

Equus (1973), based on the real-life story of a teenage stable-boy who blinded several horses, won the 1975 Tony Award for Best Play and the New York Drama Critics Circle Award, and was made into a 1977 film.

Amadeus (1979) which tells a fictional story of how court composer Antonio Salieri attempted to destroy Wolfgang Amadeus Mozart of whom he was jealous, and also won a Tony Award for Best Play, in 1981. It was made into a 1984 film, which won eight Academy Awards including Best Picture.

 

Rain man Megnézem az előzetest .
Klikk ide!

 

 

Fandango

Megnézem az előzetest . Klikk ide!

Filmzene
 * It's Too Late" Written by Carole King and Tony Stern Performed by Carole King Courtesy of Ode/CBS Records * "Spooky" Written by Buddy Buie / Buoys / James Cobb / Margaret Cobb / Harry Middlebrooks / Mike Shapiro Performed by Classics IV Courtesy of Liberty Records * "It's For You" Written by Pat Metheny and Lyle Mays Performed by Pat Metheny, Lyle Mays & Nana Vasconcelos Courtesy of ECM Records * "September 15th" Written by Pat Metheny and Lyle Mays Performed by Pat Metheny, Lyle Mays & Nana Vasconcelos Courtesy of ECM Records * "Saturday Night's Alright For Fighting" Written by Elton John and Bernie Taupin Performed by Elton John Courtesy of This Record Co., Ltd. * "Ay te dejo en San Antonio" Written by Santiago Jiménez Performed by Los Lobos Courtesy of Slash Records * "Badge" Written by Eric Clapton and George Harrison Performed by Cream Courtesy of PolyGram Special Projects, a Division of PolyGram Records, Inc. * "Can't Find My Way Home" Written by Stevie Winwood Performed by Blind Faith Courtesy of PolyGram Special Projects, a Division of PolyGram Records, Inc. Played over credits * "Symphony No. 8, 3rd Movement" Dmitri Shostakovich * "El brazo mocho" Performed by Ruben Vela y Su Conjunto Courtesy of Freddie Records * "Spheres (7th Movement)" Written and Performed by Keith Jarrett Courtesy of ECM Records * "Born To Be Wild" Written by Mars Bonfire Performed by Steppenwolf Courtesy of MCA Records, Inc. * "Taking Off" Written by Bob Dunn Performed by Milton Brown And The Brownies Courtesy of MCA Records, Inc. * "Farmer's Trust" Written by Lyle Mays and Pat Metheny Performed by Pat Metheny Group Courtesy of ECM Records