TED talks

Ha találsz olyat  a 2100+ között, (több nyelven) amit érdemes alább kiemelni, megosztani a többiekkel, küldd el a linkjét Orbán Ákos webszerkesztőnek. (Email cím a "Kapcsolatok" menüben)


"Használjuk ki az Y-ok kaméleon mivoltját."

Mit kezdjünk a fiatalokkal? Nemes Orsolya TEDxDanubia előadása.

Milyen furcsa lehet megélni az Y és Z generáció tagjainak a koronavírussal kapcsolatban (leginkább?) a kijárási, utazási korlátozásokat.
De talán ők azok, akik sokat segíthetnek a négy fal közé szorult (internettel épp ismerkedő) idősebbeknek!

(Erről leveleztem egy diákommal, közben akadtam rá Nemes Orsolya TED előadására. Érdemes megnézni. A szerkesztő megjegyzése.)

Az előadás végén az összegzés és a cikk címének választott mondat "Használjuk ki az Y-ok kaméleon mivoltját." teljesen egybecseng Christopher McDougall alábbi mondataival.

Kell egy falka, ami összetart. Szükséged van azokra a 64, 65 éves öregekre, akik már hosszú ideje csinálják ezt hogy tudják, melyik antilopot érdemes megpróbálni elkapni. A csorda szétszóródik, majd megint összegyűlik. Azok a tapasztalt nyomkeresők ott kell hogy legyenek a falkában. Nem lehetnek 10 mérfölddel lemaradva. Ott kell hogy legyenek a nők és a gyerekek is mivel a két időszak, amikor a legnagyobb hasznod származik az állati fehérjéből, az amikor gyereket vársz, és amikor fejlődő kiskorú vagy. Nincs értelme ott állni egy halott antiloppal, amikor azok, akik meg akarják enni, 50 mérföldre vannak. Nekik a fakában kell maradni. Szükséged van azokra a 27 éves tagokra az erejük teljében készen az ölésre, és ott van szükséged a tinédzserekre aki éppen tanulják az egész mesterséget. A falka együtt marad.

A futásra születtünk? című TED előadás itt megnézhető magyar képaláírással is!

Ha több TED előadásra is kíváncsi vagy, klikk a  cimkére >
vagy látogass el a TED oldalára.

Miért sújt minket a Covid-19

Alanna Shaikh globális egészségügyi szaktanácsadó, szakértő TED előadása 16 percben megtekinthető az alábbi beágyazott videóban. 
(Bár a mai napig 18 nyelvre lefordították - angolosok, németesek, előnyben - de a magyar felirat és átirat is hiányzik.)

Főbb pontokban (a 19. nyelvet beszélőknek és magyarosoknak), erről is szól az előadás:

  • Honnan származhat a koronavírus, hogyan tud ilyen gyorsan terjedni?
  • Miért nem eléggé hatásosak az utazási megszorító intézkedések? 
  • Milyen tevékenységekkel kellene az emberiségnek felhagynia?
  • Mit kellene tennünk globálisan, hogy megelőzzük a (hasonló) világjárványokat?

MIT TEHETÜNK MI?

  • Állítsunk szabályokat és váljon rutinná a kézmosás! Belépéskor, távozáskor, találkozó előtt és után! 
  • Fertőtlenítsd a telefonodat, amit a koszos kezeddel is babrálsz minduntalan. A klotyóra is magaddal viszed :)
  • Fertőtlenítsd a telód és ne használd olyan gyakran közösségben. Lehetne a TikTok és az Insta otthoni dolog.
  •  Ne tapogasd az arcod, ne dörzsöld a szemed, ne rágd a körmöd. Ne töröld az orrod a kezeddel, egyébként se, mert bunkóság.

 
This talk was presented to a local audience at TEDxSMU, an independent event. TED's editors  -és a bocskaikolesz webszerkesztő - chose to feature it for you.

Ha több TED előadásra is kíváncsi vagy, klikk a  cimkére >
vagy látogass el a TED oldalára.

Gyanús e-mailek (egy kis vidámság).

Gyanús e-mailek: ki nem váltott biztosítási kötvények, gyémánttal megrakott széfek, külföldön elkószált barátok. Egyszer csak feltűnnek az inboxunkban, a megszokott eljárás pedig, hogy azonnal töröljük őket. De mégis mi történik, mikor válaszolunk rájuk?...

...Eszement dolgok történnek, ha valaki ilyen átverős e-mailre válaszol. Nem egyszerű, ám szívből ajánlom mindenkinek! Nem gondolom, hogy gonosz dolog, amit csinálok. Sokan gonoszkodnak a szélhámosokkal. Én csupán vesztegetem az idejüket. Így amennyi időt rám vesztegetnek, annyi idővel kevesebbet töltenek kiszolgáltatott felnőttek megtakarításainak lenyúlásával.

Tags: 

Oldalak