Diáktoll

A "Diáktoll" rovatba kerülő írásokat különösebb változtatás nélkül adjuk közre, de Tóth Judit tanárő (rovatvezető) lektorálása után kerülhetnek ki a honlapra.
A 2019.09.01. utáni cikkek a hatályos VSZC GDPR szabályzatának meglelelően.

Karácsony a kollégiumban

Szombati Emese írása

Szép szokásnak és hagyománynak eleget téve, idén is együtt ünnepelte a kollégium a Karácsonyt. December 19.-én egy szép karácsonyi műsort tekintettünk meg közösen a Boronkay dísztermében. A műsort kollégiumunk legfiatalabbjai adták, akiket Kiss Mátyás kísért zongorán, így még színesebbé téve ezt az estét. A kollégiumba visszaérve ünnepi vacsora várt mindenkit. Meghitt hangulatban telt el az este.
Másnap mindenki hazautazott, és otthon a családjával töltötte az ünnepeket. Nálunk minden a megszokott rendben zajlott le, csodás hangulatban. Sok időt töltöttem a családommal és a pihenéssel, és minden olyan dologgal, ami nem a tanuláshoz tartozik. Gyorsan eltelt a szünidő, és remélem a diáktársaimnak is nagyon jól telt el a szabadidő.
 

Interjú Dóri nénivel

Koncsik Ella írása

Egy szép csütörtöki estén úgy döntöttem, szeretnék elbeszélgetni a kollégium egyik ismert alakjával. Ő Dóri néni, aki minden nap mosolygósan vár minket. Ő az, aki visszaküld minket, ha nem találja az öltözékünket elég melegnek, akivel bármikor beleelegyedhetünk egy hosszú beszélgetésbe ha van valami problémánk, vagy csak kibeszélnénk életünk fontosabb, vagy kevésbé izgalmas történéseit. Mint mindig, most is nagyon jót csevegtünk. Itt olvashatjátok:

Illemtan vetélkedő

K. F. írása

Az előző évekhez hasonlóan, idén is megrendezésre került az illemtan vetélkedő.

Hét csapat bizonyíthatta tudását és felkészültségét kreatív feladatokon keresztül.
Volt szimulációs játék, ahol egy előre megadott helyzetet kellett az illemtannak megfelelően és illetlenül is előadni.
Az idei verseny leginkább az étkezési etikett köré épült. A versenyzők szinte minden feladatot gond nélkül teljesítettek.
Az első három helyezett csapat tárgyi nyereménnyel térhetett vissza a kollégiumi szobájába.
Jól éreztem magam a versenyen, a hangulat és a társaság is nagyon jó volt.  A mi csapatunk harmadik helyezést ért el.

Az őszi szünetem

Baráz Dávid írása

Az idei évben is hasonlóan telt az őszi szünetem. Gyorsan. Viccet félre téve, az idei egy igen különleges szünet volt számomra. Ugyanis Balassagyarmaton szerveztünk egy 3 napos, őszi „Szalézi” tábort általános iskolás gyerekeknek, akik szám szerint 83-an voltak. A tábor témája a varázslat volt. Készítettünk a három napra színdarabot is, ahol én a bölcs Barázló voltam. Ezt a nevet még évekkel ezelőtt kaptam, mivel sokszor tartottam olyan műhelyeket, előadásokat a gyerekeknek, kortársaimnak, esetleg felnőtteknek, ahol bűvészkedtem, kártya-trükköztem. Ez az idei évben sem volt másképp. Szerintem a leglátványosabb trükköm az volt, amikor meggyújtottam a saját kezemet, és barázlatos módon, a néző által választott lap a lángok között előkerült a kezemből. A tábor folyamán néztünk egy rajzfilmet is, amit nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek. Habár elmúlt már a mindenszentek, ez a mese rengeteg szép gondolatot foglal magában. A mese címe: Coco (2017) A tábor végeztével sikerült pihengetnem is, de hamarosan kezdődött a szokásos mindenszenteki hagyomány. Elmentünk a nagyszüleimhez, ahonnan egy közös ebéd után közösen meglátogattuk a helyi temetőt, ahol gyertyát gyújtottunk, és imádság mellett megemlékeztünk elhunyt rokonainkról. Mikor haza értünk a nagyszülőktől, elmentünk kis családunkkal a balassagyarmati temetőbe is, ahol szintén megemlékeztünk elhunyt szeretteinkről. Az estét végül egy szentmisével zártuk. Összegezve; kellemes szünetem volt. Megtörténtek a hagyományos dolgok is, de emellett tudtam időd tölteni a barátnőmmel és a barátaimmal, ismét animátorkodhattam a Szalézi táborban, és mellette még pihenni és egy pöppet tanulni is sikerült. Hát, de azért na, tarthatott volna tovább. :D

Operakaland

Á. G. és Sz. V. írása

Az idei évben is megrendezésre került az Operakaland című program, amiben mi is részt vettünk.

Maga a program úgy szokott zajlani, hogy reggel 8-9 óra körül elindulunk a kollégiumból, majd vonattal felutazunk Budapestre, ahol egy általunk előre kiválasztott múzeumi foglalkozáson veszünk részt.
Idén a Mezőgazdasági múzeumban voltunk, ahol egyénileg tudtunk szétnézni, miután egy érdekes körbevezetésben lehetett részünk a Vajdahunyad vára körül. Ezután következett a szabad program, a Városliget felfedezése.

Oldalak