Diáktoll

A "Diáktoll" rovatba kerülő írásokat különösebb változtatás nélkül adjuk közre, de Tóth Judit tanárő (rovatvezető) lektorálása után kerülhetnek ki a honlapra.
A 2019.09.01. utáni cikkek a hatályos VSZC GDPR szabályzatának meglelelően.

Farsang

Molnár Anna írása

Hagyományainkhoz híven, mint minden évben, idén is megrendezésre került a farsang. Ezúttal 2020. február 18-án.

Vacsora után a kollégium apraja-nagyja az ebédlőben gyülekezett, és kíváncsian várta mit tartogat az idei előadás.
A szereplők közül két csoportos produkciót és egy egyéni beöltözést díjazott a zsűri. 
Az egyik csapat 60-as évekbeli zenékre igen látványos tánccal készült, míg a másik díjazott társaság az óvodás emlékekhez repített vissza bennünket.
A legjobb egyéni jelmezötlet gazdája egy vendég lány (Borsos Bogi - a szerk. megjegyzése) volt, aki démonnak öltözve egy kisebb műsorral is készült. Ez többeket meglepett, de annál nagyobb hatást gyakorolt a közönségre.
Végül a többség által legjobban várt meglepetésprodukció következett.
A kollégium nevelőtanárai western előadással lepték meg a diákságot, majd a tánc végén mi is csatlakozhattunk hozzájuk a ráadásban. 

Egy klassz napot zártunk ezzel a délutánnal, ami szerintem sokaknak egy szép emlék marad.

Szavalóverseny

Koór Ferenc írása

Harmincegy éve már annak, hogy január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Az eredeti példány tanúsága szerint ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát.
Itt, a kollégiumban már több éve hagyomány, hogy szavalóversennyel emlékezünk meg erről a napról.
A megmérettetésen a jelenlegi szervező,Turóczy Zsuzsanna tanárnő; a verseny megrendezésének ötletgazdája, Csereklyéné Korpos Erzsébet - nyugdíjba vonult nevelőtanárunk - és Álmosné Fehér Marianna a VSZC Király Endre Szakgimnáziumának nevelési igazgatóhelyettese – magyar szakos tanár – alkotta a zsűrit.
Idén is sok lelkes kollégista vett részt az egyre népszerűbbé váló versenyen. Voltak néhányan, akik bizonytalan szövegtudással érkeztek, de ők az előadásmódjukkal ellensúlyozták botlásaikat. Összességében mindenki ügyesen szerepelt, a katarzis nem maradt el.
Az értékelés ideje alatt a szervezők frissítővel kedveskedtek a verseny résztvevőinek. A legnépszerűbb költő Ady Endre volt, de feltűnt Romhányi és Wass Albert is. Rusznák Balázs 12. évfolyamos tanuló tanuló saját verssel készült, ő különdíjas lett. Az első helyezést Varju Emese érte el, Csépai Anna lett a második, Szőllősi Szelina és Demeter Ádám pedig a harmadik helyezett. Gratulálunk nekik!

Fekete lyukak


Fotó: MARK GARLICK / AFP/Science Photo Library

A cikk szerzője: Molnár Márton

"Az éjszakai égbolt látványa mindig foglalkoztatta az emberiség képzeletét és kíváncsiságát. A mennyország korai ábrázolásait olyan objektumok alkotják, melyek különböző módon verik vissza a csillagok fényét. Az emberek az ég felé néztek, hogy megtalálják a helyes útirányt, és"...

Karácsony a kollégiumban

Szombati Emese írása

Szép szokásnak és hagyománynak eleget téve, idén is együtt ünnepelte a kollégium a Karácsonyt. December 19.-én egy szép karácsonyi műsort tekintettünk meg közösen a Boronkay dísztermében. A műsort kollégiumunk legfiatalabbjai adták, akiket Kiss Mátyás kísért zongorán, így még színesebbé téve ezt az estét. A kollégiumba visszaérve ünnepi vacsora várt mindenkit. Meghitt hangulatban telt el az este.
Másnap mindenki hazautazott, és otthon a családjával töltötte az ünnepeket. Nálunk minden a megszokott rendben zajlott le, csodás hangulatban. Sok időt töltöttem a családommal és a pihenéssel, és minden olyan dologgal, ami nem a tanuláshoz tartozik. Gyorsan eltelt a szünidő, és remélem a diáktársaimnak is nagyon jól telt el a szabadidő.
 

Interjú Dóri nénivel

Koncsik Ella írása

Egy szép csütörtöki estén úgy döntöttem, szeretnék elbeszélgetni a kollégium egyik ismert alakjával. Ő Dóri néni, aki minden nap mosolygósan vár minket. Ő az, aki visszaküld minket, ha nem találja az öltözékünket elég melegnek, akivel bármikor beleelegyedhetünk egy hosszú beszélgetésbe ha van valami problémánk, vagy csak kibeszélnénk életünk fontosabb, vagy kevésbé izgalmas történéseit. Mint mindig, most is nagyon jót csevegtünk. Itt olvashatjátok:

Oldalak