Koronavírus

Kollégiumi felvétel a 2020-2021. tanévre

A felvétel a 2020-2021. tanévre kollégiumunk „Felvételi eljárás rendje” c. dokumentumban foglaltaknak megfelelően zajlik (https://drive.google.com/file/d/1K-8RAoisWbdTmJvpxt_CZvmpdsUQltle/view).

A rendkívüli járványügyi helyzet miatt, a jelentkezések beadásánál eltekintünk a személyes megjelenéstől, az alábbiak szerint kérjük eljuttatni részünkre:

- Váci székhelyű iskolában jogviszonnyal rendelkezők:
1. Ha a 2019-2020. tanévben kollégista volt kollégiumunkban: az elektronikusan kitöltött felvételi jelentkezési lapot küldje a tumann.peter@bocskaikollegium.hu e-mail címre.  Határidő: június 15.
2. Leendő kilencedikesek és azok a felsőbb évfolyamosok, akik a 2019-2020. tanévben nem voltak kollégisták kollégiumunkban: iskolájukba történő beiratkozást követően az 1. pontban leírtak szerint. Határidő: június 30.
3. Az érettségi utáni, nappali rendszerű szakképzésben résztvevők az iskolai beiratkozást követően az 1. pontban leírtak szerint. Határidő: folyamatos.

- A nem váci székhelyű iskolába járók („régi” és új jelentkezők is!): az 1. pont szerint járjanak el.
Amennyiben a váci székhelyű iskolákban jogviszonyban álló tanulók számára az elhelyezés  biztosított, akkor az ő felvételükre is sor kerülhet. Határidő: június 30.

A felvételi kérelem nyomtatvány az alábbi linken található:
https://drive.google.com/file/d/1PowLhzU78boYDYYtB5yFl_9-dZS7lEMw/view

A beérkezett felvételi kérelmek elbírálása után a felvételi határozatokról 2020. július közepéig értesítjük a jelentkezőket.

Vác, 2020. május 19.

Tumann Péter
tagintézmény-vezető helyettes

A végzősök búcsúztatója 2020-ban

Ahogy ilyenkor lenni szokott, úgy most nem lehet!

A búcsúztató szövege 2020-ban, a koronavírus idején készült, a nevelőtestület és a kollégium dolgozói nevében. Készítette Orbán Ákos nevelőtanár.

Kedves most elballagó kollégistáink!

Rendhagyó módon kell idén elbúcsúzni tőletek.
Nem lesz ünnepi díszvacsora a kolesz ebédlőben, az üresen kongó falakat nem fogja díszíteni semmi. Az ilyenkor szokásos beszédeket sem mondja el senki. Búcsúírások kerülnek fel a kollégium honlapjára, az általatok beküldött fotókból készült videóval, elismerésekkel és a tablótokkal együtt.
 

A szó elszáll, az írás megmarad. Ezért ez a búcsúzó sem lehet olyan, mintha azon az estén hangzana el egyszer.

Váratlanul kellett költöznötök haza és elhagyni a kollégiumot március idusán. Hirtelen, egyik pillanatról a másikra szakadt meg valami. A tanév menete, ezzel együtt a vasárnapi vagy hétfői visszaérkezések, a pénteki hazautazások sora. Megszakadt a látható dolgok menete. Ezidáig soha nem tapasztalt módon, egy kórokozó vetett véget a normális kerékvágásnak a kollégium, az iskola falain belül és kívül, szerte a világban.

Az érettségi vizsgák sem lesznek olyanok, mint korábban.
De nektek ezek között a körülmények között is a maximumra törekedve kell megbirkóznotok az írásbeli feladatokkal. És mi hisszük, megismerve titeket a kollégiumban elöltött évek alatt, hogy kivétel nélkül valamennyien helyt fogtok állni. De ehhez azért még oda kell tenni magatokat a finisben. És akkor büszkén, akár maszkkal az arcotokon léphettek be a vizsgára.
Sok év múlva, a most nehéznek tűnő feladatokra már emlékezni sem fogtok. Csak arra, hogy igen, mi voltunk azok a fiatalok, akik egykor a koronavírus világjárvány idején nyomtuk le az érettségit és mentünk tovább.

De van valami, ami szintén láthatatlan, mint a vírus.
De ez a valami nem elválaszt, összeköt titeket, minket. Benneteket, diákokat egymással, velünk, nevelőtanáraitokkal, a kollégium valamennyi dolgozójával. Ez pedig a koleszban eltöltött közös idő. Nektek ez a fiatalságotok idejére esett, annak is egy pici szeletét jelenti. Lesznek, akik több, de olyanok is, akik kevesebb szeretettel fognak visszagondolni ezekre a koleszos évekre. De abban biztosak lehettek, hogy SZERETETTEL fogtok emlékezni. Ez tapasztalat.

Mi a rendkívüli körülmények között, sok sikert kívánva búcsúztatunk benneteket!
Ti pedig többszörösen ismeretlen és nehéz helyzetben kezditek meg a középiskola utáni, kihívásokkal teli életeteket. Az életnek azt a  szakaszát, amihez mi már nem tudunk többet hozzátenni. Az már megtörtént az itteni évek alatt, mi úgy hisszük, úgy reméljük.
 

Vagy talán mégis adhatunk egy pár apróságot.

Fogadjátok olyan szeretettel a feltöltött anyagokat, mint ahogyan azt az alábbi szerzők megírták, elkészítettük.

 • A végzősök nevében búcsúzik Biszák Aletta  és ballagási beszédet írt  Baráz Dávid is.
 • A kollégiumban maradók részéről Kaluzsa Panna intéz hozzátok búcsúztató szavakat.
 • A tablót, ami most talán nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését, mert az ő képe nem olyan jó, mert nem a megfelelő helyen van, vagy, mert...
  (Ez esetben ne a kollégium nevelőtestületére haragudjatok, csak egy nevelőtanárra, akitől a tabló ilyetén megvalósításának - képek és fotóalanyok nélküli - ötlete és ez a búcsúztató származik.)

De évek múlva, ha bejöttök a Bocskai Kollégiumba, megkereshetitek, bekeretezve fog lógni a többi mellett a falon. 

Az itt maradó dolgozóknak, de leginkább a csoportvezető tanáraitoknak a folyosókon ballagva, évek múltán is, a tablókon lévő fotókról ti fogtok eszükbe jutni. Nem csak egy kép lesztek a tucatnyi másik között. A gyámoltalan szecskákból, csintalan tizedikesek, féktelen tizenegyedikes és útra kész gyönyörű lányok és fiúk fognak megelevenedni a lelki szemeik előtt.

Keressétek meg  azt a nevelőtanárt is, aki egykor nem adott, vagy éppen akkor is adott kilépő kártyát, amikor nem érdemeltétek meg. Mert, ha még itt lesz a kollégiumban, örömmel és szeretettel fogjátok együtt feleveníteni a színes tabló alatt a múlt eseményeit.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, majdnem úgy lesz most is!

A végzős búcsúztató végéhez közeledve a kollégiumi évek alatt tanúsított közösségi munkájáért a KIVÁLÓ KOLLÉGISTA, illetve NEVELŐTESTÜLETI DICSÉRET-et érdemelt tanulókat jutalmazzuk. 

KIVÁLÓ KOLLÉGISTÁINK
Kormány Réka, Baráz Dávid 

Oklevelet és egy-egy könyvutalványt kapnak.

NEVELŐTESTÜLETI DICSÉRET
Biszák AlettaSzelcsik Anna, Demeter Ádám, Kostyál Bálint,
Rusznák Balázs
Az oklevél mellé szintén könyvutalvány a jutalmuk.

És végül, az általatok beküldött fotókból készített diaporáma vetítésre kerülhet sor, amit idén otthon lehet megtekinteni.

A búcsúztató utolsó momentumaként minden évben egy kicsit vicces, de mégis kedves gesztussal az ARANY FILCTOLL DÍJ átadásával értékeljük  egy NEVELŐTANÁR munkáját.

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

KÖSZÖNJÜK a szerzőknek a búcsúbeszédeket,
Horváth  Balázsnak a tabló kivitelezést, DTP munkát,
Nagy László nevelőtanárnak a diákok által beküldött képekből készített videót!

Érettségi előtt álló kollégista diákjaink figyelmébe!

Azok számára, akik az érettségi írásbelik időszakában (2020. május 4-8., illetve szakmai tárgyak időpontjaiban) a vizsga napjának reggelén nem tudják megoldani, hogy időben az iskolában legyenek, lehetőség van a kollégiumi ellátás igénybevételére.
Erről korábban minden érintettet elektronikus levélben értesítettünk.

Kérjük, minél hamarabb jelezni az elhelyezési igényt (határidő: 2020. április 27. hétfő), mert aki határidőig nem tudatja szándékát, nem léphet be a kollégiumba!  Az időszakra vonatkozó rendkívüli szabályokat minden jelentkezőhöz e-mailben eljuttatjuk.

Vác, 2020. április 23.

Tumann Péter
tagintézmény-vezető helyettes

2020. április 2. Tájékoztatás

Tisztelt Szülők, kedves Kollégisták!

A kijárási korlátozás bevezetését követően a kollégiumba belépni az ott dolgozókon kívül csak hivatalos ügyek intézése céljából, egyesével lehet.

Kérjük, a kollégiumban maradt személyes tárgyakért a kijárási korlátozás feloldása után jöjjenek.

A megszokott munkamenet visszaállításáig a kollégiumban a hét első munkanapján 08.00 órától a hétutolsó munkanapján 16.00 óráig tartunk ügyeletet.

Ez idő alatt kérdéseikkel forduljanak hozzánk telefonon (+3627317938), vagy e-mailben (bocskaikollegium@gmail.com); illetve továbbra is kísérjék figyelemmel honlapunkat (www.bocskaikollegium.hu).

A tavaszi szünet ideje alatt a kollégium zárva tart! (első napja 04.09. csütörtök, utolsó napja 04.14. kedd)

Vác, 2020. április 2.

Tumanné Horváth Judit
tagintézmény-vezető

"Használjuk ki az Y-ok kaméleon mivoltját."

Mit kezdjünk a fiatalokkal? Nemes Orsolya TEDxDanubia előadása.

Milyen furcsa lehet megélni az Y és Z generáció tagjainak a koronavírussal kapcsolatban (leginkább?) a kijárási, utazási korlátozásokat.
De talán ők azok, akik sokat segíthetnek a négy fal közé szorult (internettel épp ismerkedő) idősebbeknek!

(Erről leveleztem egy diákommal, közben akadtam rá Nemes Orsolya TED előadására. Érdemes megnézni. A szerkesztő megjegyzése.)

Az előadás végén az összegzés és a cikk címének választott mondat "Használjuk ki az Y-ok kaméleon mivoltját." teljesen egybecseng Christopher McDougall alábbi mondataival.

Kell egy falka, ami összetart. Szükséged van azokra a 64, 65 éves öregekre, akik már hosszú ideje csinálják ezt hogy tudják, melyik antilopot érdemes megpróbálni elkapni. A csorda szétszóródik, majd megint összegyűlik. Azok a tapasztalt nyomkeresők ott kell hogy legyenek a falkában. Nem lehetnek 10 mérfölddel lemaradva. Ott kell hogy legyenek a nők és a gyerekek is mivel a két időszak, amikor a legnagyobb hasznod származik az állati fehérjéből, az amikor gyereket vársz, és amikor fejlődő kiskorú vagy. Nincs értelme ott állni egy halott antiloppal, amikor azok, akik meg akarják enni, 50 mérföldre vannak. Nekik a fakában kell maradni. Szükséged van azokra a 27 éves tagokra az erejük teljében készen az ölésre, és ott van szükséged a tinédzserekre aki éppen tanulják az egész mesterséget. A falka együtt marad.

A futásra születtünk? című TED előadás itt megnézhető magyar képaláírással is!

Ha több TED előadásra is kíváncsi vagy, klikk a  cimkére >
vagy látogass el a TED oldalára.

Tájékoztató 2020.03.28.

 

Tisztelt Szülők!

Azokat a 2020. 03.27. után gyermekük kollégiumi lakószobájában maradt személyes tárgyakat, melyeket a bezárt szekrényeken kívül találtak munkatársaink, bezsákoltuk és megőrzésre elraktároztuk. Ezek átvételére és hazavitelére legkorábban a kijárási korlátozás feloldását követően lesz lehetőség. 
A kollégiumot érintő kérdésekben kérjük, folyamatosan figyeljék honlapunkat (www.bocskaikollegium.hu).

Vác, 2020. 03. 28.

Tumanné Horváth Judit
tagintézmény-vezető

Tájékoztató 2020.03.27.

Tisztelt Szülők!

A mai napon megjelent, a kijárás korlátozásáról szóló kormányrendelet felülírja a 2020. március 26-án kelt tájékoztatásban szereplő felhívásunkat. Eszerint aki a kollégiumban maradt személyes tárgyaiért vissza szeretne jönni, azt ma, 2020. március 27. péntek 16 óráig teheti meg.

Vác, 2020. március 27.

Tumanné Horváth Judit
tagintézmény-vezető sk.

Miért sújt minket a Covid-19

Alanna Shaikh globális egészségügyi szaktanácsadó, szakértő TED előadása 16 percben megtekinthető az alábbi beágyazott videóban. 
(Bár a mai napig 18 nyelvre lefordították - angolosok, németesek, előnyben - de a magyar felirat és átirat is hiányzik.)

Főbb pontokban (a 19. nyelvet beszélőknek és magyarosoknak), erről is szól az előadás:

 • Honnan származhat a koronavírus, hogyan tud ilyen gyorsan terjedni?
 • Miért nem eléggé hatásosak az utazási megszorító intézkedések? 
 • Milyen tevékenységekkel kellene az emberiségnek felhagynia?
 • Mit kellene tennünk globálisan, hogy megelőzzük a (hasonló) világjárványokat?

MIT TEHETÜNK MI?

 • Állítsunk szabályokat és váljon rutinná a kézmosás! Belépéskor, távozáskor, találkozó előtt és után! 
 • Fertőtlenítsd a telefonodat, amit a koszos kezeddel is babrálsz minduntalan. A klotyóra is magaddal viszed :)
 • Fertőtlenítsd a telód és ne használd olyan gyakran közösségben. Lehetne a TikTok és az Insta otthoni dolog.
 •  Ne tapogasd az arcod, ne dörzsöld a szemed, ne rágd a körmöd. Ne töröld az orrod a kezeddel, egyébként se, mert bunkóság.

 
This talk was presented to a local audience at TEDxSMU, an independent event. TED's editors  -és a bocskaikolesz webszerkesztő - chose to feature it for you.

Ha több TED előadásra is kíváncsi vagy, klikk a  cimkére >
vagy látogass el a TED oldalára.

Tájékoztató 2020. 03. 26.

Tisztelt Szülők!

Az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020.03.11-én a 40/2020 (III. 11.) Korm. rendelet Magyarország egész területén veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A szakképzés 2020. március 16. napjától tantermen kívüli, digitális munkarendben történik.

A Kormány által hozott intézkedések betartása és betartatása a Váci Szakképzési Centrum és tagintézményeinek feladata. 

Tekintettel arra, hogy kollégiumunkban - a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetésével – jelenleg egyetlen tanuló sem tartózkodik, így a Váci Szakképzési Centrum a tagintézmény-vezetővel egyetértésben a veszélyhelyzet idejére a kollégium épületének rendelkezésre állását biztosítja.

Ennek érdekében kérem a Tisztelt Szülőket, hogy gyermekeik kollégiumban hagyott személyes tárgyainak elszállításáról szíveskedjenek intézkedni. A személyes tárgyak elszállításának határideje: 2020. április 3. péntek.

Amennyiben a személyes tárgyak nem kerülnek elszállításra, úgy a kollégium munkatársai azokat zsákokban összegyűjtik, és későbbi időpontban visszaszolgáltatják a tulajdonosaiknak.
Szíves megértésüket és közreműködésüket köszönjük.

Vác, 2020.03.26.

Tisztelettel:
Tumanné Horváth Judit
tagintézmény-vezető sk.

Tájékoztató 2020. 03. 19.

Tisztelt Szülők, kedves Kollégisták!

A kollégium munkarendje 2020. március 20. után visszavonásig a következőképpen alakul.

Hétköznapokon (hétfő 08.00 órától péntek 16.00 óráig) folyamatos ügyeletet látunk el:

08.00-16.00: Vezetői ügyelet
15.00-22.00: Nevelőtanári ügyelet
22.00-08.00: Pedagógiai felügyelői ügyelet

2020. március 23. hétfőtől a kollégium is átáll a digitális platformokon történő nevelésre.
A csoportvezető nevelőtanárok minden kollégistával (gondviselővel) felveszik a kapcsolatot elektronikus levél formájában. Ebben ismertetik a kapcsolattartás és a foglalkozások menetével kapcsolatos tudnivalókat.

Vác, 2020. március 19.

Tumanné Horváth Judit
tagintézmény-vezető

Oldalak